Magunkról

A feketegazdaság elleni küzdelem egyik alappilléreként a Kormány 2012. októberben döntött a pénztárgépek állami adóhatósággal történő összekötésének szükségességéről. A pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeit, forgalmazását, használatát és szervizelését tartalmazó jogszabályi hátteret 2013. február 15-én hirdették ki.
Az átállási időszak folyamatos csúszása, a határidők többszöri módosulása olyan jogbizonytalanságot teremtett, amely nemcsak az eredeti célkitűzések megvalósulását veszélyezteti, de lehetetlen helyzetbe hozta az érintett vállalkozói szektort. Tovább súlyosbította a helyzetet a már választható és gyártási engedélyt kapó berendezések visszavonása, valamint a vételárhoz nyújtandó támogatás és a beüzemelés határidejének rossz összehangolása. Egy normális folyamatban a megrendelő a gyártóval felveszi a kapcsolatot, határidőt szab, közli a feltételeket, követelményeket. A nullszéria beüzemelése után, ha megfelel, lehet kezdeni a sorozatgyártást. A kormányzat ezzel szemben hozott egy rendeletet, közölte a követelményeket, majd a vevőket arra kényszerítette, hogy olyan gépeket rendeljenek, vásároljanak, amelyek még kész sem voltak.

Az elhibázott intézkedések, a vállalkozásokat lehetetlen helyzetbe hozó döntések, az erre hirtelen hozott látszatmegoldások és kiadott magyarázkodások elmélyítették a jogbizonytalanságot a kérdésben. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a kommunikációban egyre több olyan vád érte kiszolgáltatott helyzetbe került vállalkozókat, amely megkérdőjelezte tisztességüket, miközben ők a folyamatos jogkövetésre törekedtek. A gazdaság fehérítése és a tisztességes adózók, valamint a megvádolt vállalkozók erkölcsi kártérítése érdekében a csoport 2014 jan. 31-én petíciót nyújtott be a Nemzetgazdasági miniszterhez. A petíció benyújtását követően az Alt Cash Kft, a Japán Cash kft és a volt Patkós Kft ügyfeleinek újabb határidő módosítást hajtottak végre. Az intézkedések sorából azonban kimaradt egy jelentős vállalkozói csoport, az a több tízezer ember, akik az intézkedések anomáliái miatt nem tudták teljesíteni a február 28-i üzembe helyezési határidőt. Ők azok a tisztességes vállalkozók, akik követve Varga Mihály miniszter úr utasításait, időben megrendelték a pénztárgépet, melyet sajnos a gyártási kapacitások miatt a mai napig nem kaptak meg. A jelenlegi helyzetben a vállalkozók úgy döntöttek, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak ügyükben. Az ügyvéd díját az erre a célra létrehozott bankszámlán helyezik el. A bankszámla állása folyamatosan nyomon követhető az oldalon